TÁRSADALMI HATÁSMÉRÉS

A „Társadalmi hatásmérés” kutatási projekt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen valósul meg.

A TÁRSADALMI PROBLÉMA AZONOSÍTÁSA

A 2008-as gazdasági válság, majd a COVID-19 járvány globálisan rávilágított a társadalmi innovációk fejlesztésének és támogatásának kiemelkedő jelentőségére. Ezzel párhuzamosan fokozódott az igény az egyes kezdeményezések társadalmi hatásának mérésére is. A társadalmi hatásmérés segíti a szervezeteket, hogy megértsék és megmutassák tevékenységeik hozzáadott értékét az általuk elérni kívánt társadalmi célhoz, valamint segíti az ebbe a szektorba irányuló befektetői döntéseket is.

Noha a társadalmi hatásmérés módszertana az elmúlt évtizedekben folyamatos fejlődésen ment keresztül, a hatásmérés gyakorlatával kapcsolatban továbbra sincs egyértelmű szakmai konszenzus. A meglévő ajánlások komoly kihívást jelentenek a szereplők – különösen a szociális gazdaságban működők – számára.

Kutatásunk során átfogó képet nyújtunk a nemzetközi társadalmi hatásmérési keretrendszerekről és azok gyakorlati alkalmazhatóságáról, továbbá feltárjuk a hazai társadalmi hatásmérés jelenlegi érettségi szintjét. Ehhez a szakirodalom elemzésén túl interjúkat készítünk a teljes vertikumon; társadalmi hatásmérés szakértőkkel, piaci szereplőkkel, és saját hatásmérést megvalósító társadalmi innovációs projektekkel.

A KUTATÁS VÁRHATÓ TÁRSADALMI/GAZDASÁGI/ KÖRNYEZETI HASZNOSULÁSA

A TINLAB küldetése a „társadalmi innovátorok és társadalmi innovációs tevékenységek támogatása”, melyet a Társadalmi hatásmérés kutatás közvetlenül támogat. A kutatás célja egy olyan, gyakorlatban is alkalmazható hatásmérési keretrendszer kialakítása, mely illeszkedik a nemzetközi irányelvekhez, ugyanakkor figyelembe veszi a hazai szektor adottságait. A keretrendszer tesztelésébe már a kutatás folyamán bevonásra kerülnek a TINLAB kötelékében működő kísérleti fejlesztések, de célunk, hogy a kutatás lezárulása után a kutatás produktuma széles körben elérhető és hasznosítható legyen, akár a hazai, akár a nemzetközi társadalmi innovációs szektorban.

KAPCSOLAT

KADERJÁK Anita hatásmérés szakértő (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
kaderjak.anita@innovacio.elte.hu