FÓKUSZBAN A MUNKA JÖVŐJE, JÖVŐ GAZDASÁGTANA TEMATIKUS FÓRUM

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. Új sorozatunkban bemutatjuk az ún. tematikus fórumok munkáját, ez alkalommal a „Munka jövője, jövő gazdaságtana Tematikus Fórum” kerül középpontba.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a fórumhoz  személyesen Miskolcon lehet csatlakozni. 

A „Munka jövője, jövő gazdaságtana” tematikus fórum célja és feladata a munkát érintő társadalmi változások, a munka jövőjével foglalkozó kutatások követése, támogatása és kapcsolódó kutatási eredmények bemutatása.  A munkát, mint tevékenységet, a munkahelyet, mint a munka végzésének helyét rengeteg technológiai és társadalmi-gazdasági hatás éri, melyek a jövőben várhatóan erősödni fognak. Kapcsolódó példa a COVID-19 járvány hatása az otthoni munkavégzésre, napirenden van a platformmunkavállalók jogi helyzetének szabályozása, valamint fontos kérdés a robotok és a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci hatása is.  A tematikus fórumon a fenti témákkal és tendenciákkal foglalkoznak.

A FÓRUM EDDIGI ALKALMAI ÉS TÉMÁI

A szakmai műhely eddig négy alkalmat szervezett, kb. 100 fő részvételével: 

  • A munka jövője I. – lehetséges utak
  • Automatizáció és robotizáció a munkaerőpiacon. (Közösen a Humán rendszerek tematikus fórummal)
  • Generációk kapcsolata – Generáció menedzsment
  • Generációk kapcsolata – Generációváltás a mezőgazdaságban

A következő alkalmakon a zöld átállás és a green job (zöld munkahely) témakörei is előtérbe kerülnek. 

KAPCSOLAT, CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉGEK

A tematikus fórum célcsoportját elsősorban a munkaerőpiac szereplői,  civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni.

A fórum szakmai vezetője:
Mélypataki Gábor (e-mail: gabor.melypataki@uni-miskolc.hu).

A TINLAB további tematikus fórumairól