HOGYAN ÉRTSÜK MEG A TUDOMÁNYT?

Hogyan tudjuk a tudományos információkat feldolgozni? Tudunk-e különbséget tenni a valós tudományos eredmények és az álhírek között? Hogyan közvetíti a média a tudományos eredményeket? Ezekre a kérdésekre keresték a választ egyetemisták a Tudomány Mindenkinek Hackathonon 2022. február 18-án, Veszprémben.

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében megvalósuló „Tudomány Mindenkinek” alprojekt fő célkitűzése, hogy a tudományos kutatási eredményeket közérthető módon eljuttassa a nagyközönséghez. Ennek égisze alatt zajlott a Tudomány Mindenkinek Hackathon, amelyre több egyetemről érkeztek a résztvevők, hogy összemérjék tudásukat. A nagyszabású, egész napos versenyt a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara szervezte.

„Kellemetlen igazságok” címmel mindjárt egy aktuális társadalmi problémára világított rá Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektorának nyitóelőadása, amely a klímaváltozás problémáját helyezte fókuszba, kiemelve az ehhez kapcsolódó tudományos tényeket és tévhiteket.

A versenyen egy – a szervezők által előre kiválasztott és a nevezett csapatokkal megosztott – tudományos közlemény alapján a csapatok a helyszínen dolgozták ki a feladatokat. A verseny alapjául „A felsőoktatási kínálat és a munkaerőpiaci kereslet találkozása” című publikáció szolgált, amelynek szerzői Gadár László, Dr. Banász Zsuzsanna, Dr. Kosztyán Zsolt Tibor és Dr. Telcs András. A kutatási eredményekről sajtóközleményt, közösségimédia-tartalmat és podcasttervezetet készítettek a versenyzők. Az egyes feladatok kidolgozását szakmai előadások támogatták, amelyek során a résztvevő egyetemisták szakemberek tolmácsolásában nyerhettek bepillantást az adott terület sajátosságaiba.

(…)

Itt egy lesz Galéria lesz, ami 5 képből fog állni…. ( ; ::