PSYMET: METAFORIZÁCIÓ ÉS A PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS SZOLGÁLATÁBAN

A „PsyMet: A metaforizáció elemzése a pszichológiai tanácsadás szolgálatában” kutatási projekt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen valósul meg.

A TÁRSADALMI PROBLÉMA AZONOSÍTÁSA

A kutatás tárgya olyan online fórumszövegek gyűjtése, digitális archiválása és korpusznyelvészeti feldolgozása, amelyekben a bejegyzők öngyilkossági szándékról vallanak, szuicid gondolataikat osztják meg. A kutatás célja metaforikus mintázatok azonosítása ezekben a szövegekben, melyek alapján a szuicid szándék metaforikus jelölői feltárhatók és skálázhatók.

A kutatás első időszakában megtörténik a fórumszövegek mintavételezése: a bura.hu pszichológiai segítségnyújtó portálról három topikból veszünk mintát, előzetesen közel 400 bejegyzés mennyiségben. Az ELTE BTK Metaid Kutatócsoport célja metaforikus szerkezetek azonosítása és elemzése magyar nyelvű szövegekben. A nemzetközi metaforakutatásban elterjedt és több nyelvre alkalmazott MIPVU módszert adaptálta  a csoport a magyarra, majd kis- és közepes léptékű annotálási projektekben alkalmazta eredményesen. 

Kapcsolat

Simon Gábor egyetemi adjunktus (ELTE Bölcsészettudományi Kar)
E-mail
MTMT