VADON ÉLŐ ÁLLATOK BELTERÜLETI MEGJELENÉSÉNEK VIZSGÁLATA

„A vadon élő állatok belterületi megjelenésének hatósági és társadalmi kezelésének vizsgálata” kutatási projekt a Miskolci Egyetemen valósul meg.

A TÁRSADALMI PROBLÉMA AZONOSÍTÁSA

Napjainkban egyre gyakrabban figyelhető meg a vadon élő állatok lakott területen történő megjelenése, melynek sok esetben károkozáshoz is vezethet. Különbséget kell tenni a vadászható állatok megjelenése (vaddisznók, őzek, gímszarvasok, rókák, borzok, nyestek) és a védett állatok (barnamedve, szürke farkas) megjelenése és kártétele között. Minden esetben igaz azonban, hogy az állampolgárokat, a lakosságot és az önkormányzatokat váratlanul, felkészületlenül érte, éri sok esetben a találkozás, ami gyakorta anyagi károk keletkezésével járhat (pl. kártétel kertben, kerítésben, gépjárműben, haszonállatokban stb.).

A kártérítés rendszere, illetve a vadon élő állatok pontos számának meghatározása a hatóságok által sem hatékony és valós adatokat szolgáltató, aminek fényében reális cselekvési terv sem került még kidolgozásra. Ezen problémakörre kívánunk átfogó megoldási javaslatokat kínálni elsődlegesen az önkormányzatoknak, helyi lakosságnak.

A kutatás elsődleges célkitűzése egy monitoring rendszer felállítása a lakott területi vadmegjelenések detektálására, ezzel lehetővé téve egy cselekvési terv kialakítását az érintett közigazgatási szervek számára (önkormányzatok, rendőrség, vadászati hatóság, természetvédelem, nemzeti park igazgatóságok).

KAPCSOLAT

Szabó Balázs egyetemi tanársegéd (Miskolci Egyetem)
E-mail
MTMT