ÚJABB NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK

Az EIT Culture & Creativity legutóbbi partnertalálkozójához kapcsolódóan több német intézménnyel egyeztettek áprilisban az ELTE képviselői. Darázs Lénárd általános rektorhelyettes és Szöllősi Szilvia, az Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője a szervezetalapító kölni program után megbeszéléseket folytatott Stuttgartban és Karlsruhéban is. 

Az áprilisi németországi program középpontjában az EIT Culture & Creativity soron kívüli partnertalálkozója állt. A köln-i eseményen létrejött a közösség stratégiai és operatív ügyeinek intézését szolgáló jogi szervezet, megalakult a jogi keretet meghatározó egyesület (Verein), amely a közeljövőben létrehozza az operatív ügyeket intéző kft-t (GmbH), rögzítették a Co-Location Centerek hatásköreit, valamint kialakult a projektszervezet is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapító tagként vesz részt a folyamatban, a találkozón az ELTE-vel együtt összesen 29 európai partnerszervezet írta alá az alapító okiratot. Az európai felsőoktatási szektort az ELTE mellett az Erasmus University Rotterdam, a három dél-franciaországi egyetemet tömörítő MIN4CI (Mediterranean Foundation for Cultural and Creative Industries), az University of Tartu és az Uppsala University képviselte.

A közösség a partnertalálkozó hetében tette közzé első pályázati felhívásait, amelyek az ELTE oktatói-kutatói számára is nyitottak. A május 31-ig nyitva álló pályázati felhívásokról itt olvashatnak bővebben, az érdeklődők kérdéseit a strategia@rk.elte.hu címen várja az Egyetemi Stratégiai Iroda.

Darázs Lénárd aláírja az EIT Culture & Creativity jogi szervezetét megalapító dokumentumot

Az ELTE képviselői az EIT Culture & Creativity esemény mellett további egyeztetéseket is folytattak Kindert Judit, a stuttgarti Főkonzulátus tudományos és technológiai attaséja támogatásával, a stuttgarti és karlsruhei programok az ő szervezésében valósultak meg.

Stuttgartban a küldöttség ellátogatott a Next Renaissance program (az EIT Culture & Creativity zászlóshajó kezdeményezése) egyik fő projektpartneréhez, a Media Solution Center Baden-Württemberg-be. Itt a Stuttgarti Egyetem Szuperszámítógép Központjával együttműködésben olyan kreatív gazdasági, kulturális és társadalmi innovációs projekteket mutatnak be, amelyekben az akadémiai és gazdasági szereplők szuperszámítógépes infrastruktúrát használnak (például a Stuttgarti Operaház színpadképének költséghatékony tervezése, Smart City/digital twin projektek). A program a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) szinergiáihoz kapcsolódó tapasztalatcserével és a lehetséges együttműködő partnerek azonosításával folytatódott.

Anett Holzheid kurátori tárlatvezetése Karlsruhe-ban

Karlsruhe-ban Darázs Lénárd és Szöllősi Szilvia ellátogattak a Zentrum für Kunst und Medien (ZKM) legújabb – az EIT Culture & Creativity innovációs közösség egyik inspirációs programjaként számon tartott – Renaissance 3.0 kiállítására is.

A tárlat 35 médiaművészeti pozíció alapján betekintést nyújt olyan művészeti laboratóriumi helyzetekbe és művészeti-tudományos együttműködésekbe, amelyek a 21. század közös multidiszciplináris tudásbázisát nyitják meg a biokémiától a géntechnológián és az információtervezésen át az idegtudományig. Széleskörű fizikai és digitális ismeretterjesztő programmal teszi lehetővé az aktuális technológiák és eredmények megvitatását, valamint a médiaművészet és a tudomány együttműködése révén újabb tudásterületek felfedezését. Jelenleg folynak a tárgyalások arról, hogy a kiállítást más európai országokban, a tervek szerint 2024-ben akár Budapesten is bemutassák. 

Az ELTE képviselői találkoztak a ZKM vezetőivel, Helga Huskamp ügyvezető igazgatóval és Philipp Zieglerrel, a kurátori osztály vezetőjével. A tárgyalópartnerek nyitottak voltak az EIT Culture & Creativity keretében zajló közös kezdeményezésekre és a TINLAB-bal való együttműködésre is.

Borítókép: Az EIT Culture & Creativity jogi szervezetét létrehozó partnerek Kölnben