A JÖVŐ ELVÁRÁSAIHOZ IGAZODÓ HALLGATÓI KOMPETENCIAFEJLESZTÉS

2023. február 16-án a Pannon Egyetemen rendezték meg a „KKK-n innen és túl – A jövő elvárásaihoz igazodó hallgatói kompetenciafejlesztés” című szakmai konferenciát.

A konferenciát a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán (PE-GTK) a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) projekt keretein belül működő Kompetencia-tükör alprojekt munkatársai szervezték. A PE-GTK elkötelezett a hallgatói kompetenciák folyamatos fejlesztése iránt, ezért célként tűzte ki, hogy alapszakjai esetében kompetencia-térképet állít össze. A kompetencia-térkép a szakmai gyakorlaton lévő hallgatók, a pályakezdők és leendő foglalkoztatóik számára átláthatóvá teszi, hogy a képzési program milyen kompetenciák fejlesztéséhez járult hozzá.

Csizmadia Tibor, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese

A rendezvényen a gazdaságtudományi területen képzést nyújtó felsőoktatási intézmények dékánjai, oktatási dékánhelyettesei és szakvezetői vettek részt. A szakmai konferencián a Kompetencia-tükör alprojekt eddigi kutatási eredményeinek ismertetése mellett két párhuzamos workshopon vitatták meg a kompetenciafejlesztést érintő témákat. A workshopokon a munkaerővel szemben támasztott piaci- és társadalmi igények megismeréséről, a tantervi és tanterven kívüli hallgatói kompetenciafejlesztési megoldások, jó gyakorlatok bemutatásáról és a hallgatói kompetenciafejlesztéshez kapcsolódó együttműködési lehetőségekről beszélgettek a résztvevők.

A workshopok eredményeként megfogalmazásra került javaslatként többek között a vállalati szférával történő párbeszéd elindítása a kompetenciaelvárások, fejlesztési lehetőségek terén; továbbá az egymás jó gyakorlatainak megismerése révén a résztvevők kapcsolódási pontokat, együttműködési lehetőségeket és új ötleteket fogalmaztak meg.

További információ a kompetencia-tükörről

Forrás: Pannon Egyetem