A TÁRSADALOM A HELYI FEJLESZTÉSEK KÖZÉPPONTJÁBAN

A társadalmi innováció volt a központi témája a TINLAB-Urban21 elnevezésű konferenciának, amit november 11-én tartottak Debrecenben. Szakemberek segítségével vizsgálták meg azokat a problémákat, amelyek városi környezetben az emberek életét nehezítik, és ezekre kerestek újszerű megoldásokat.

A tanácskozáson a meghívott városvezetők is megosztották eddigi tapasztalataikat. Az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási beruházása a Civaqua-program. Ennek részeként 2023 szeptemberére a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán át juttatják el majd Debrecenbe. A város a programhoz kapcsolódóan meghirdette „A mi Civaquánk” ötletpályázatot. Ezzel a lakosságot is sikerült bevonni a több évtizede várt fejlesztésbe. Ez csak egy azok közül a társadalmi innovációk közül, amit Debrecenben alkalmaztak az elmúlt időszakban.

– Amikor a belvárost egyirányúsítottuk, a Waze programjával előre felkészítettük az embereket arra, hogyan, merre lehet közlekedni, s ezáltal jóval könnyeben ment az átállás. Ugyanúgy bevonjuk az embereket a Civaqua-programba is – mondta Barcsa Lajos alpolgármester.