TÁRSADALMI INNOVÁCIÓ – AZ INNOVÁCIÓ JÖVŐJE?

Az ELTE-s vezetésű TINLAB és az URBAN21 konferenciája.

Noha számos társadalmi innováció valósul meg Magyarországon is, egyelőre nincs fókuszált keretrendszer, jogszabályi és finanszírozási háttér a társadalmi innovációs környezet fejlesztésére, rendszerszintű kezelésére, a gazdasági és technológiai innovációs folyamatok társadalmi kérdésekkel való kiegészítésére. Ezt felismerve jött létre az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) az ELTE kezdeményezésére és koordinálásával, konzorciumi partnerségben a Miskolci Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, valamint egy civil kutató-tudásközvetítő szervezettel, a Hárfa Alapítvánnyal. És ezért fókuszál a 2021-es TINLAB-URBAN21 konferencia a társadalmi innováció kérdéskörére.

A konferencia keretében hazai és külföldi szakemberek járják körbe  a társadalmi innováció fogalmát, megvizsgálják, milyen problémákra adhatunk válaszokat a társadalmi innováció eszköztárának segítségével, és beszélgetnek arról is, mit kellene tenni a társadalmi innovációt ösztönző környezet fejlesztéséért Magyarországon. Ezen túlmenően gyakorló városvezetők mondják el a véleményüket arról, hogyan tehetjük jobbá városainkat, hogyan oldhatunk meg nyomasztó helyi problémákat a helyi szereplők mozgósításával, innovatív megoldások segítségével. Bemutatják továbbá a „változás ügynökeit” is: olyan szenvedélyes „gyakorló” társadalmi innovátorokat, akik nap mint nap dolgoznak társadalmi problémák innovatív kezelésén. Előadást tart Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója, a TINLAB projektvezetője is.

Carlos Moedas, az Európai Bizottság Kutatásért, Innovációért és Tudományért felelős biztosa 2018-ban a következőt mondta: “Az Európai Unióban több pénzt fogunk fordítani a társadalmi innovációra; nem azért, mert trendi – hanem azért, mert hisszük, hogy az innováció jövőjét a társadalmi innováció jelenti.” Szavai fontos paradigmaváltást jeleznek: a társadalmi innováció többé már nem csupán egy új, érdekes koncepció, hanem az innovációs mainstream részévé vált.

A konferencia a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium támogatásával valósul meg, a részvétel ingyenes.

Regisztráció (kötelező, 2021. november 3-ig)