BEMUTATKOZOTT A TÁRSADALMI INNOVÁCIÓS LABOR AZ ELTE-N

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Innovációs Napján tartotta bemutatkozó rendezvényét a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB), amely ez alkalommal összegezte a munkacsoportjai által eddig elért eredményeket.

A 2020 őszén indult ötéves projekt célja a társadalmi innováció nemzeti szintű fejlesztési keretrendszerének kidolgozása, valamint hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs törekvéseket beágyazza a nemzetközi együttműködési rendszerekbe. A konzorcium vezetője az ELTE, partnerei a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány (Hárfa). 

Bódis József az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára megnyitó beszédében felhívta a figyelmet a hálózatoknak a tudásátadásban játszott szerepére. Ezt felismerve az ITM és NKFIH olyan, a nemzetgazdaság számára különösen fontos tudományos csomópontok létrehozását támogatja, amelyek sikeres válaszokat adnak a hazai és globális kihívásokra – fejtette ki az államtitkár. A Nemzeti Laboratóriumok Programmal olyan tudásközpontokat hoznak létre, amelyek a felfedező és kísérleti kutatások új, nemzetközi szinten is versenyképes dimenzióit nyitják meg, egyúttal az együttműködést is biztosítják a kutatási eredmények hasznosítására – tette hozzá Bódis József.

(Tavaly óta 18 Nemzeti Laboratórium indult el az ország különböző pontjain 14 milliárd forint ráfordítással. A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium céljai a társadalmi szükségletekre reagálnak, és széles körű konstruktív együttműködést hoznak létre aktív partneri részvétellel.) 

Az innovációt az emberek a technológiával azonosítják, miközben minden ilyen fejlesztésnek van társadalmi aspektusa – indokolta Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) életre hívását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a technológia fejlődése sokkal gyorsabb, mint ahogy az emberek adaptálódni tudnak hozzá, így annak megértése és az ahhoz való alkalmazkodás folyamatos megoldást igényel. Példaként hozta fel az életünket átható digitális eredmények és eszközök pozitív és negatív társadalmi hatásait. Mindezek okán a technológiai fejlesztések társadalmi beágyazottsága külön odafigyelést igényel – összegezte a TINLAB előtt álló feladatot az elnökhelyettes.

Darázs Lénárd rektorhelyettes a konzorciumvezető ELTE képviseletében mutatta be a laboratóriumot. Köszöntőjében ő is kiemelte, hogy mára széles körben felismerték, hogy „az innováció közvetlen hasznosulása nem kizárólag a technológiai fejlődéssel hozható összefüggésbe”. Ezért időszerű és fontos a TINLAB feladata: a társadalmi innováció „szakpolitikai és módszertani kereteinek kidolgozása, területeinek feltárása, valamint konkrét kutatásokon alapuló innovatív megoldások kidolgozása”.