FÓKUSZBAN A KULTURÁLIS INNOVÁCIÓK ÉS A KREATÍV IPAR

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Labor nyolc témaklaszterben rendszeresen valósít meg tematikus fórumokat. A 2023. február 14-i rendezvényen az EIT Culture & Creativity, a Kreatív Európa és az Art is Business programjaival ismerkedtek meg a résztvevők. 

A személyesen megjelenteket és az online csatlakozókat Magyar Dániel köszöntötte, az ELTE Innovációs Központ igazgatója röviden ismertette a tematikus fórumok rendszerét, valamint a TINLAB ezévi célkitűzéseit is. Kiemelte: a konzorciumban az akadémiai, civil, állami és gazdasági szereplők közösen dolgoznak új kutatási és innovációs programokon, kísérleti projekteken – a tematikus fórumok egyik fő feladata, hogy ezeket a kapcsolatokat támogassa. Folyamatosan várják a jelentkezőket a társadalmi innovációs mentorok hálózatába, valamint tervezik, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elindítják a társadalmi innovációs menedzser képzést.  

Szöllősi Szilvia Egy új páneurópai innovációs közösség címmel tartott előadást az EIT Culture & Creativity céljairól és együttműködési lehetőségeiről. Az ELTE Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője ismertette az európai kulturális és kreatív ipart célzó közösség stratégiai céljaihoz – oktatás, innovációs programok, vállalkozásfejlesztés, társadalmi hatás, szakpolitika – kapcsolódó tevékenységeket. Az új ökoszisztéma jelenleg is várja külső szakértők jelentkezését, valamint érdemes a közösség honlapját is figyelemmel kísérni: a közeljövőben jelennek meg az első, stratégiai célokhoz kapcsolódó pályázati felhívások. A közösség egyetlen teljes jogú hazai partnere az ELTE. 

A fórum résztvevői (fotó: Pozsonyi Ákos)

A Kreatív Európa az Európai Bizottság támogatási programja a kulturális és az audiovizuális szektorok számára. A 2021–2027 közötti időszak prioritásait és pályázati lehetőségeit Mondik Gábor, a Kreatív Európa Nonprofit Kft. kultúra ágának vezetője mutatta be az érdeklődőknek. A Kreatív Európa olyan tevékenységeket támogat, amelyek megerősítik a kulturális sokszínűséget, továbbá reagálnak a kulturális és kreatív ágazatok szükségleteire és kihívásaira. A közel 2,5 milliárdnyi euróból megvalósuló program Média és Kultúra ága mellett szektorközi kiírások is elérhetőek, a Kreatív Európa honlapján a kapcsolódó határidők és információk is elérhetők.  

Az Art is Business hazai kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy rávilágítson arra, miért és milyen módon érdemes együttműködésben gondolkodniuk a művészeti élet és a vállalati szegmens szereplőinek. A nyomtatott és online médiumot, képzéseket, zárt körű eseményeket, konferenciákat, az Art is Business Díjat és díjátadó gálát magába foglaló egyedülálló közösséget Balogh András Máté ügyvezető mutatta be a fórum résztvevőinek. A hosszútávú, értékorientált együttműködéseket generáló és támogató közösség munkájához számos ponton várja a kulturális és kreatív ipar, valamint a művészeti világ képviselőit.  

A közel negyven fő részvételével zajló kötetlen beszélgetés moderátora Vasvári Csaba, az ELTE Innovációs Központ kulturális innovációs menedzsere volt.