PROJEKTJEINK A TÁRSADALMI INNOVÁCIÓS SZAKMAI NAPON

A Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pont 2024. május 17-i eseményén többek között bemutatkozott a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium, a HÁRFA Alapítvány és a DAT-program is.

A rendezvény célja, hogy az EaSI Program célkitűzéseinek és aktuális pályázati felhívásainak ismertetése mellett, jó példákkal, sikeres projektek bemutatásával és pályázói tapasztalatok megosztásával ösztönözze a pályázói kedvet a magyarországi potenciális szervezetek között.

„A társadalmi innovációs kezdeményezések előtt nagy lehetőségek állnak, hiszen óriási változásokat képesek előidézni a közösségekben. Hatásainak köszönhetően támogatják és megkönnyítik a társadalom tagjainak helyzetét. Éppen ezért nagy szükség van a társadalmi innovátorok aktivitására: munkájukkal új értékeket, új attitűdöket, társadalmi kapcsolatokat és új struktúrákat hozhatnak létre a felmerülő problémák megoldására” – mondta köszöntőjében Szántai Irén, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő megbízott főigazgatója.

A szakmai nap résztvevői Pozsonyi Ákos és Barna Katalin projektmenedzserek tolmácsolásában megismerkedhettek a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium és a 2024 nyarán induló EaSI Nemzeti Kompetencia Központ munkájával. Az új nemzeti kompetencia központ a TINLAB konzorciumvezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem részvételével osztrák, szlovák, máltai és lett partnerekkel kezdi meg működését. A három éves program során komplex társadalmi innovációs mapping valósul meg konzorciumi szinten, ún. living labeket alakítanak ki, valamint tananyag-fejlesztésre is sor kerül.

Hollósi Szabolcs, a HÁRFA Alapítvány elnöke előadásában bemutatta a szervezet társadalmi innovációs tevékenységeit és kapcsolódó projektjeit. A HÁRFA a TINLAB konzorcium alapító tagjaként felel a kísérleti fejlesztések megvalósításáért, valamint a mentorhálózat és két tematikus fórum menedzselése is az alapítványnak köszönhető. Az érdeklődők megismerkedhettek a GRESODI és a miskolci 4IM projektek aktualitásaival is.

Perlusz Andrea, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettese arról az egyedülálló, fogyatékossággal kapcsolatos szemléletformáló programról beszélt a résztvevőknek, amelyet a Kar munkatársai dolgoztak ki a TINLAB keretében. A DAT programot kifejezetten piaci környezetben valósítják meg.

A rendezvény összes prezentációja ide kattintva elérhető.

Forrás: EaSI
Borítókép: Pozsonyi Ákos előadása a rendezvényen