MÚZEUM, SZÍNHÁZ, TÁRSADALMI INNOVÁCIÓ

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium „Kulturális innováció, kreatív ipar” következő tematikus fórumán négy program mutatkozik be az érdeklődőknek.

A TINLAB tematikus fórumain az akadémiai, civil, állami és gazdasági szereplőknek lehetősége nyílik együtt dolgozni új kutatási és innovációs programokon. A programon a TINLAB múzeumpedagógiai projektje mellett bemutatkozik a 2024-es SozialMarie díj két hazai helyezettje is. Az előadások után kötetlen beszélgetésre invitálják a résztvevőket. 

A fórum meghívott előadói: 

  • Kolosai Nedda egyetemi docens (ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszék): Kulturális (játszó)terekkel a mentális egészségért 

Az élményközpontú múzeumi mintaprogram a kiállítóteret az összes érzékszervre ható innovatív játszótérré változtatja. Az óvodás korosztály csodákkal teli gondolkodásmódjára építve a foglalkozások alapját a mese adja, megjelenik az ének, a hangszeres zene, a mondókázás, a verselés is.
Bővebben

  • Bokonics-Kramlik Márta ismeretátadási osztályvezető (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre): Reminiszcencia a múzeumban 

A Reminiszcencia a múzeumban az első olyan múzeum Magyarországon, amely demenciával élő emberekkel foglalkozik, hogy kapcsolatot teremtsen emlékeikkel és a múlttal. A látogatók és gondozóik ezeket az emlékeket multiszenzoros reminiszcencia foglalkozásokon keresztül fedezik fel, amelyek egy interaktív, használható tárgyakkal felszerelt házban játszódnak. A múzeum lehetővé teszi az idősek számára, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a múltjukkal és beindítsák hosszú távú emlékeiket. A projekt a 2024-es SozialMarie III. helyezettje. 
Bővebben

  • Tornóczi Zsófia magyarországi koordinátor (SozialMarie – Prize for Social Innovation): A SozialMarie díj bemutatása

A SozialMarie egy társadalmi innovációs díj, amely minden évben 15 kiemelkedő projektet tüntet ki, a SozialMarie Európa első társadalmi innovációs díja. Az összesen 55.000 euró értékű pénzbeli elismerés mellett a SozialMarie mindenekelőtt nyilvánosságot biztosít a társadalmi innovációknak Közép-Kelet-Európában. Az ötlet újszerűsége mellett a SozialMarie Társadalmi Innováció Kritériumrendszere a különböző szereplők bevonására, a hatékony megvalósításra és a példaértékűségre fókuszál. A SozialMarie a sikeresen megvalósított projekteket díjazza és a hatással bíró társadalmi innovációk első osztályú minősítése. A SozialMarie célja, hogy támogassa és terjessze a példaértékű projekteket, és előmozdítsa a társadalmi innovációról folytatott párbeszédet.
Bővebben

  • Száger Zsuzsa és Urbanovits Kriszta társulatvezetők (KV Társulat): Kiállok érted/Kiállok magamért 

A Kiállok érted, és Kiállok magamért 2 szorosan egymásra épülő innovatív, művészeti és társadalmi prevenciós program, a szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem ellen. A program az állami gondoskodásban élőket és dolgozókat (kevés társadalmi figyelmet kapó csoport), illetve a rendőrség tagjait célozza meg, velük szorosan együttműködve generál kézzel fogható változásokat, ér el eredményeket az áldozatvédelem és a bűnmegelőzés terén és erősíti a célcsoport társadalmi megbecsülését. A programot 3 civilszervezet hozta létre, színházi előadásból és saját fejlesztésű foglalkozásokból áll. A projekt a 2024-es SozialMarie II. helyezettje. 
Bővebben

Regisztráció (2024. május 30. 16:00)

Időpont: 2024. május 31. 10:00-11:30
Helyszín: TINLAB Tudásközpont (1053 Budapest, Királyi Pál u. 18.) és online (a linket a regisztráltak az eseményt megelőzően kapják meg)