TEHETSÉGMEGTARTÁS ÉS TÁRSADALMI INNOVÁCIÓK

A TINLAB-URBAN21 konferenciát 2024. március 21-én rendezik Cegléden. A konferenciasorozat missziója, hogy a városokat, várostérségeket felkészítse a 21. század kihívásaira és olyan társadalmi innovációkat, jó gyakorlatokat mutasson be, amelyek segíthetnek ezen kihívások eredményes kezelésében.

A konferencia központi témája egy olyan kérdés, ami egyre égetőbbé válik a települések többsége számára. A hazai települések jelentős része mára folyamatosan veszít népességéből, ráadásul azok, akik úgy döntenek, hogy máshová költöznek, jellemzően a fiatalabb, magasabban képzett társadalmi rétegekből kerülnek ki.  A folyamatos népességcsökkenés és agyelszívás súlyos negatív következményekkel jár a települések és a maradók számára. Azok a települések, amelyek nem képesek adekvát válaszokat adni erre a kihívásra, nem tesznek tudatos lépéseket a népességmegtartás érdekében, véglegesen leszakadnak.

A TINLAB a 2021-2023-as időszakban 11 projektet támogatott olyan területeken, mint a gamifikáció a digitális kultúra oktatásában, transzformációs turizmus, aktív idősödés, természettudományos élményközpont, munkavédelem a joggyakorlatban. 2023 végén új felhívást tett közzé társadalmi innovátorok számára, amelyre 28 jelentkezés érkezett. A konferencián bemutatkoznak a nyertes innovációs ötletek gazdái, akik – a konferencia központi témájához kapcsolódóan – izgalmasnál izgalmasabb fejlesztési elképzelésekről számolnak be a résztvevőknek.

A konferencia keretében neves előadóink segítségével, sikeres jó gyakorlatok, társadalmi innovációk bemutatásán keresztül segítünk azoknak a szakembereknek, akik szeretnének településük jövőjéért aktívan cselekedni. A konferencia vezérelőadását Steigervald Krisztián generációkutató tartja. Népszerűségét jelzi, hogy legutóbbi műsorát több mint 500 ezren tekintették meg az Interneten. Nagyon közérthetően fogalmazza meg a társadalmi kihívásokat és lehetőségeket a különböző generációk nézőpontjából. Ezúttal a 21. századi településeknek ad gondolkodni valót.

Kikre számítunk?

  • Városvezetők, önkormányzatoknál és önkormányzati intézményeknél dolgozó fejlesztési szakemberek;
  • felsőoktatási intézmények, innovációs kérdésekkel foglalkozó oktatói, a téma iránt érdeklődő egyetemi hallgatók
  • minisztériumok és háttérintézményeik innovációs területen dolgozó szakemberei;
  • kutató szervezetek, társadalomtudományi műhelyek képviselői;
  • civilek, társadalmi vállalkozások, nem állami gazdaság- és vállalkozásfejlesztési szervezetek, intézmények képviselői.

Időpont: 2024. március 21. 
Helyszín: Kossuth Művelődési Központ (2700 Cegléd, Kossuth tér 5/a)

A konferencia a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium támogatásával valósul meg, a részvétel ingyenes.