FÓKUSZBAN A DIGITALIZÁCIÓ TÁRSADALMI HATÁSAI TEMATIKUS FÓRUM

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium szakmai műhelye várja az érdeklődők jelentkezését.

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. Új sorozatunkban bemutatjuk az ún. tematikus fórumok munkáját, ez alkalommal a „Digitalizáció Társadalmi Hatásai Tematikus Fórum” kerül középpontba.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg. 

„A digitális technológiák nélkülözhetetlenné váltak az egyéni, a társadalmi és a gazdasági tevékenységhez egyaránt.  A társadalmi csoportok között azonban digitális szakadék van, életkor alapján (idősebb generáció lemaradása), földrajzi viszonylatban (leszakadó régiók) vagy társadalmi szempontból (periférián élők).  A tematikus fórum lehetőséget teremt az együttműködésre, a közös gondolkodásra, a tudásátadásra, amelynek során innovatív megoldások születhetnek akár a digitális szakadék felszámolására vagy egyéb, a digitalizációval összefüggésben jelentkező társadalmi kihívás megoldására” – foglalta össze a fórum céljait Obermayer Nóra, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának habilitált egyetemi tanára. 

A fórum tevékenységnek eredményeként egy ISBN számmal ellátott tanulmánykötetben is összegyűjtik a hazai (akár nemzetközi vonatkozású) jó gyakorlatokat.

A FÓRUM EDDIGI ALKALMAI ÉS TÉMÁI

Digitalizáció Társadalmi Hatásai Tematikus Fórum szakmai műhely 2021 vége óta négy találkozót szervezett, eddig közel 50 fő vett részt az alkalmakon (2021. december 8., 2022. március 9., 2022. május 11. és 2022. december 7.). 
Az elmúlt időszakban szó volt az oktatási intézmények digitális átállásáról, a hátrányos helyzetűek hozzáféréséről a digitalizáció egyes eszközeihez, valamint foglalkoztak a Digitális Gyermekvédelmi Divízióval, az okos óvodákkal és a szülők digitális médiaműveltségével is. A következő alkalmakon továbbra is a digitalizációval összefüggésben jelentkező társadalmi problémákra, kihívásokra keresnek megoldási javaslatokat, és érintik a digitális intelligencia mérési módszertanát is. 

PODCAST A FÓRUMRÓL

  • Interjú Obermayer Nórával a fórum munkájáról (YoutubeSpotify)

KAPCSOLAT, CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉGEK

A fórum célcsoportját elsősorban az állam, a gazdaság, az akadémia és civil társadalom területek képviselői jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni.

A fórum vezetője, elérhetősége:
Obermayer Nóra: obermayer.nora@gtk.uni-pannon.hu

A TINLAB további tematikus fórumairól bővebben ITT