FÓKUSZBAN A HUMÁN RENDSZEREK TEMATIKUS FÓRUM

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. Új sorozatunkban bemutatjuk az ún. tematikus fórumok munkáját, ez alkalommal a „Humán rendszerek Tematikus Fórum” kerül középpontba.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a fórumhoz  személyesen Miskolcon lehet csatlakozni. 

A humán rendszerek egyes elemeit érzékenyen érintik a demográfiai, egészségügyi, szociális, oktatási és össztársadalmi változások, ami miatt különös hangsúlyt kell fektetni a közszolgáltatások minőségét és hatékonyságát javító társadalmi innovációs megoldásokra. A fent említett változások az egészségügyet, a foglalkozáspolitikát, a szociális ellátórendszert, az oktatásügyet is kihívás elé állítják, amelyek szükségessé teszik például a korspecifikus igényeket kielégítő innovatív megoldások kidolgozását. E tekintetben fontos a rendszerszintű megközelítés, hiszen az egyes problémákat és kihívásokat nem lehet kizárólag a humán rendszerek egyes elemeire fókuszáltan megoldani.

A humán rendszerek számos területet ölelnek fel, amelyek (szak)specifikus megoldásokat tesznek szükségessé. Ugyanakkor nagyon fontos a rendszerszintű megközelítés, hiszen az egyes problémákat és kihívásokat nem lehet kizárólag a humán rendszerek egyes elemeire fókuszáltan megoldani. A humán rendszerek összehangolt működése (ágazati és helyi szinten is) hatékonyabbá teszi a felmerülő problémák kezelését.

A fórum eddigi témái:

  • A játékosítás (gamifikáció) és a játék alapú tanulás (game-based learning) módszereinek integrálására a köznevelésben
  • A digitális ökoszisztémára  kiaknázása a köznevelésben, különösen a mélyszegénységben élők, romák, valamint szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő gyermekek helyzetének javítására.
  • Automatizáció és robotizáció a munkaerőpiacon. (Közösen a Munka jövője, a jövő gazdasága rendszerek tematikus fórummal)
  • Vadon élő állatok belterületi megjelenésének hatósági és társadalmi kezelésének vizsgálata, különösen az ember-állat interakciók kezelésére

Kapcsolat, csatlakozási lehetőségek:

A Humán rendszerek tematikus fórum célcsoportját elsősorban az oktatás, egészségügy és helyi közösségek szereplői civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni.

A fórum szakmai vezetője:
Czékmann Zsolt (e-mail: zsolt.czekmann@uni-miskolc.hu)

A TINLAB további tematikus fórumairól itt olvashat.