TÁRSADALMI INNOVÁCIÓK ÉS PIACI LEHETŐSÉGEK

2024. február 8-án kutatásvezetőink az ELTE Innovációs Központ szakértőivel beszélgettek a kutatási eredmények hasznosítása kapcsán.

Milyen módszerek segítik a kutatókat eredményeik hasznosításában? Kikkel érdemes beszélgetni a piacra lépés előtt és után? A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium kutatási projektjei a konzorcium három egyetemi partnerénél – ELTE, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetem – valósulnak meg. Az ELTE Innovációs Központja az ipari hasznosítás támogatására szervezett workshopot.

A résztvevő kutatókat Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója, a TINLAB projektvezetője köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a TINLAB-projekt fókuszában a következő időszakban a nemzetközi hálózatépítés és a hasznosítási kérdések állnak.

Erdei Balázs részletesen bemutatta azokat a módszertani, jogi és tudástranszferhez kötődő lépéseket, amelyek egy kutatási eredmény piacra juttatását támogatják. Az ELTE Innovációs Központ szakértője elmondta, hogy várják a kutatók jelentkezését, a konzultációkon közösen kereshetik meg az adott kutatáshoz leginkább passzoló hasznosítási útvonalat, legyen szó szabadalomról, találmányról vagy know-how bejelentésről.

Mikor érdemes és hogyan publikálni? Hogyan érdemes partnereket és befektetőket keresni? Az ELTE innovációs szakértője izgalmas példákkal mutatta be, hogy egy alapkutatási eredmény nyomán is indulhat el innovációs folyamat, sőt az is előfordulhat, hogy az adott alkotás egy, az eredeti tudományterülethez nem, vagy csak lazán kapcsolódó piaci szegmensben lesz érdekes és sikeres. Szó volt a „proof of concept” típusú támogatások kiemelt szerepéről is, hiszen már néhány milliós hozzájárulás is segíthet a piacra lépésben.

A workshopon élénk szakmai diskurzus bontakozott ki a résztvevő kutatók között, akik közösen hasznosítási ötleteket dolgoztak ki, valamint partneri tippekkel is segítették egymás munkáját. A TINLAB-kutatócsoportokat érintő aktuális feladatokról dr. Rajkó Andrea KFI koordinátor és Barna Katalin projektmenedzser számoltak be.